Σχετικά

Η ιδέα της ίδρυσης του συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» προέκυψε από την έντονη επιθυμία μας ως γονείς να αναδείξουμε τα οφέλη της κετογονικής δίαιτας στα παιδιά που παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις. Με αρωγό τον καθηγητή παιδονευρολογίας κ. Α. Ευαγγελίου και με τη συνεργασία και άλλων ειδικών επιστημόνων, σκοπός μας είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η υποστήριξη των οικογενειών που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν την κετογονική δίαιτα.

Παγκοσμίως, υπάρχουν δύο σύλλογοι –Matthews Friends & The Charlie Foundation– που δημιουργήθηκαν από γονείς, όπως εμείς, για τον ίδιο σκοπό και το έργο τους είναι αξιοσημείωτο. Ελπίζουμε και ευχόμαστε με την ίδρυση του συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» να καταφέρουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα να βάλουμε ένα λιθαράκι στο χτίσιμο μιας καλύτερης  ποιότητας ζωής γι’ αυτά τα παιδιά, γιατί το κάνουμε μέσα από την καρδιά μας.

Η πρόταση για το όνομα του συλλόγου ήρθε από τον κ. Α. Ευαγγελίου, καθηγητή παιδονευρολογίας, που παρακολουθούσε το γιο μου τον Πέτρο,  και φυσικά δεν μπορούσα να αρνηθώ.

Ο Πέτρος ήταν ένα από τα παιδιά που έκανε την κετογόνο δίαιτα και πραγματικά η διαφορά ήταν τεράστια όσον αφορά τις επιληπτικές κρίσεις. Μέσα σε ενάμιση μήνα οι κρίσεις σταμάτησαν. Σε λιγότερο από ένα χρόνο τα εγκεφαλογραφήματα του ήταν σαν τη μέρα με τη νύχτα συγκριτικά με όσα είχαν προηγηθεί της εφαρμογής της δίαιτας. Με τη σταδιακή μείωση των φαρμάκων μέχρι που πια δεν έπαιρνε κανένα ήταν ένα άλλο παιδί. Η έκφραση του άρχισε να αλλάζει. Το πρόσωπό του έλαμψε. Τα μάτια του έγιναν πιο εκφραστικά και προσπαθούσε να βρει τρόπους επικοινωνίας με μας. Δεν ήταν πλέον χαμένος μέσα στο δικό του κόσμο. Ήταν μαζί μας με το δικό του πάντα τρόπο, αφού δε μπορούσε να μιλήσει ή να περπατήσει.

Δυστυχώς, η πάθηση του, παχυγυρία –μικροκεφαλία με μη ωρίμανση του εγκεφάλου, του στερούσε τις ικανότητες ενός κανονικού παιδιού. Για πέντε περίπου χρόνια ο Πέτρος ήταν καθαρός από κρίσεις αλλά στάσιμος σε όλα τα άλλα από τη βαριά του πάθηση. Αυτό τον εμπόδισε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη στιγμή στην καθημερινότητά του κι έτσι έφυγε από κοντά μας ξαφνικά και απροειδοποίητα. Ο πόνος βαρύς και ανεξίτηλος αλλά και κινητήριος μοχλός για να ιδρύσουμε το σύλλογο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ», που φέρει το όνομα του και μας κάνει περήφανους.

Γ. Μπαλλογιάννης